Støtte for CJK

At tilføje støtte for sprog med ideogrammer er ret besværligt. Når du har gjort det, fungerer det dog rigtigt godt. Foruden at installere pakker, behøves et vist ekstra indstillingsarbejde at udføres.

Vink

Din Linux-distribution har måske allerede pakken CJK (Kinesisk, Japansk, Koreansk) klar til dig, så du kan blive sparet for besværet med at installere alt selv. Tjek dette inden du går videre!

Muligheden for at bruge ucs-pakken til at skrive korte stumper med CJK-tekst findes, men det har alvorlige begrænsninger eftersom det ikke håndterer blandt andet nye linjer. Vi installerer i stedet den fuldstændige CJK-LATEX-pakke og får det til at fungere både for LATEX og PDF LATEX. Meget af materialet er inspireret af Pai H. Chous side om hvordan PDF LATEX indstilles.

  1. Hent pakken CJK. Kopiér de udpakkede filer til en passende undermappe under $TEXMF, ligesom du gjorde med pakken ucs tidligere (se “Pakken ucs). Filerne pakkes op i mappen CJK/X_Y.Z. Det er ikke vigtigt at flytte dem, selvom det dog bliver nemmere at vedligeholde.

  2. Nu skal du hente en skrifttype som understøtter alle CJK-tegn som du behøver. Du kan vælge en hvilken som helst .ttf-fil som dækker dem, men i den her gennemgangen bruger vi Cyberbit. Pak filen op og omdøb Cyberbit.ttf til cyberbit.ttf, eftersom store bogstaver kan forvirre systemet.

    Placér cyberbit.ttf i en mappe sammen med Unicode.sfd, og opret filerne *.tfm og *.enc med kommandoen $ ttf2tfm cyberbit.ttf -w cyberbit@Unicode@. Af en eller anden grund laver dette ikke altid de hundredevis af filer som det skal. Hvis dette er tilfældet, kan du hente både *.tfm og *.enc filerne.

    Placér .tfm-filerne i en passende mappe, såsom $TEXMF/fonts/tfm/bitstream/cyberbit/, .enc-filerne kan installeres i $TEXMF/pdftex/enc/cyberbit/.

  3. Nu behøver vi en map-fil til at knytte .enc-filerne sammen med skrifttypen. Hent cyberbit.map og installér den i $TEXMF/pdftex/config/.

  4. Hent en anden fil, c70cyberbit.fd, og placér den i en passende mappe. Du kan for eksempel vælge $TEXMF/tex/misc/.

  5. Den sidste fil vi skal oprette er en PostScript Type 1 skrifttype, som behøves for at læse DVI-filer som laves med LATEX. Kør kommandoen $ ttf2pfb cyberbit.ttf -o cyberbit.pfb og kopiér resultatet cyberbit.pfb til en mappe såsom $TEXMF/fonts/type1/cyberbit/.

  6. Lad os nu placere cyberbit.ttf blandt skrifttyperne hvor LATEX kan finde den. Du kunne placere den i et mappe som hedder $TEXMF/fonts/truetype/.

  7. Tjek indstillingsfilen som du finder med $TEXMF/web2c/texmf.cnf, og sørg for at linjen som nævner TTFONTS ikke er bortkommenteret og peger på mappen hvor du gemte cyberbit.ttf.

  8. For at gøre det muligt for PDFLATEX at bruge dine CJK-skrifttyper, er det nødvendigt at tilføje en linje i indstillingsfilen $TEXMF/pdftex/config/pdftex.cfg. Tilføj map +cyberbit.map i filen for at gøre indstillingen af PDF LATEX færdig.

  9. For at indstille LATEX så du kan lave DVI-filer med CJK-tegn, skal du tilføje en linje i filen ttfonts.map. Filen kan findes i en mappe som hedder $TEXMF/ttf2pk/, men du skal formodentlig lede efter den. Tilføj linjen cyberbit@Unicode@ cyberbit.ttf i den.

  10. Nu behøver du kun at køre texhash så skulle systemet være klart.

For at teste om din indstilling er rigtig, kan du forsøge at kompilere denne testfil.

Fejlsøgning af CJK

Der er mange ting som kan gå galt når CJK-understøttelse tilføjes manuelt. Hvis noget ikke synes at virke, kan følgende checkliste hjælpe dig:

  • Eftersom du kører LATEX som en bruger og ikke som systemadministrator, skal du naturligvis tillade almindelige brugere at få adgang til de nye filer. Sørg for at der er adgang til alle mapper og filer med kommandoen chmod.

  • Hvis LATEX skriver DVI uden problemer, men du ikke kan vis det, skyldes det næsten sikkert et problem med de automatisk oprettede *.pk-skrifttyper. Det er meningen at de skal laves i farten når en DVI-fil vises, men det kan mislykkes af et antal forskellige grunde: tjek først i ttfonts.map efter din egne linje. Det kan imidlertid indtræffe at kommandoen ttf2pk, som oftest kaldes af DVI-fremviseren, er kompileret uden støtte for bibliotekerne kpathsea. Hvis dette er tilfældet, nævner ttf2pk --versionikke kpathsea. Eftersom understøttelse for disse biblioteker er nødvendigt, skal du finde et ny pakke eller rekompilere FreeType 1 selv.

Hvordan indtaster man CJK med Unicode?

Der er et antal forskellige indtastningsprogrammer, og valget kan afhænge af hvad du personligt foretrækker. Forfatternen bruger Skim, en overførsel af programmet Scim til KDE. Kig i din distributions dokumentation for at finde ud af hvordan man installerer disse programmer. Indstilling af sådanne programmer kan også være besværligt. I tilfældet Skim skal du definere omgivelsevariablen XMODIFIERS="@im=SCIM" before starting X.