Indstillingsdialogen

Ved at bruge menuindgangen Opsætning->Indstil KMouth... åbner du KMouth's indstillingsdialog. Denne dialog består af siderne Generelle indstillinger med de to faneblade Tekst-til-Tale og Indstillinger, siden Ordkomplettering og siden KTTSD Tale-tjeneste

Tekst-til-tale-fanebladet


Skærmbillede

I redigeringsfeltet i Tekst-til-tale-fanebladet indtaster du kommandoen der kalder en tale-synthesizer. Med kombinationsbopksen under redigeringsfeltet angiver du det tegnsæt der bliver brugt til at videregive tekst til tale-synthesizer.

KMouth kender til to måder at videregive teksten: Hvis kommandoen forventer tekst som standard inddata markerer du afkrydsningsfeltet.

Den anden måde er at videregive teksten som en parameter: Før kommandoen KMouth kaldes, erstattes visse pladsholdere med faktisk indhold:

PladsholderErstattet med
%tDen faktiske tekst der skal udtales
%fNavnet på en midlertidig fil der indeholder teksten der skal udtales
%lSprogkoden knyttet til den nuværende ordkompletteringsordbog
%%Et procent-tegn

Kommandoen til at udtale teksterne er naturligvis afhængig af hvilken tale-synthesizer du bruger. Kig venligst i dokumentation for din tale-synthesizer for kommandoen til at udtale teksterne. Du kan finde eksempler på kommandoen i appendiks.

Ved at vælge Brug KTTSD-taleservice om muligt beder du KMouth om først at prøve at sende teksten til KTTSD-taleservice. Hvis det lykkes bliver de andre indgange i indstillingen under dette faneblad ignoreret. KTTSD taleservice er en KDE-dæmon som giver KDE-programmer en standardiseret grænseflade til tale-synthesis og for øjeblikket udvikles i CVS. Det er sikkert at vælge dette selvom KTTSD ikke er installeret.

Indstillinger-fanebladet


Skærmbillede

Indstillinger-fanebladet indeholder tilvalg der ændrer KMouth's opførsel i visse situationer.

Med det første kombinationsfelt, Valg af udtryk i udtryksbogen:, angiver du hvilken handling der udløses ved at skrive genvejen for et udtryk eller ved at vælge udtrykket i Udtryksbog-menuen eller i udtryksbogslinjen.

Ved at vælge Tal med det samme vil detvalgte udtryk blive udtalt med det samme og indgår i historikken. Hvis du vælger Indsæt i redigeringsfelt bliver det valgte udtryk blot indsat i redigeringsfeltet.

Med det andet kombinationsfelt, Lukker udtryksbogens redigeringsvindue:, angiver du om udtryksbogen bliver gemt hvis du blot lukker udtryksbogens redigeringsvindue.

Ved at vælge Gem udtryksbog bliver udtryksbogen gemt. Hvis du vælger Kassér ændringer bliver ændringerne kasserede og udtryksbogen bliver ikke gemt. Hvis du vælger Spørg om der skal gemmes vil KMouth spørge dig om den skal gemme udtryksbogen.

Ordkompletteringssiden


Skærmbillede

Ordkompletteringssiden indeholder en liste af ordbøger der bruges til ordkompletteringen. (KMouth vil vise et kombinationsfelt ved siden af redigeringsfeltet i hovedvinduet hvis denne liste indeholder mere end en ordbog. Du kan bruge dette kombinationsfelt til at vælge ordbogen der rent faktisk bliver brugt til ordkompletteringen.)

Med knapperne i højre side af siden kan du tilføje og slette ordbøger, ændre rækkefølgen af ordbøgerne eller eksportere ordbøger til en fil. Med redigeringsfeltet og kombinationsfeltet nedenfor listen kan du ændre navnet og sproget der er knyttet til ordbogen.

Når du tilføjer en ny ordbog kan du vælge mellem adskillige kilder:

  • Lav en ny ordbog ud fra KDE's dokumentation

    Hvis du bruger denne kilde vil KMouth spørge dig om hvilket sprog du vil have og derefter gennemsøge KDE's dokumentation. Hyppigheden af de individuelle ord detekteres ved simpelthen at tælle forekomsterne af hvert ord. Derudover kan du sammenligne ordlisten med en OpenOffice.org ordbog for kun at tilføje rigtigt stavede ord til den nye ordbog.

  • Lav en ny ordbog ud fra en fil

    Hvis du bruger denne kilde vil KMouth spørge dig om hvilken fil det skal være. Du kan enten vælge en XML™-fil, en standard tekstfil eller en fil der indeholder en ordkompletteringsordbog lavet enten af KMouth eller GOK (GNOME On-screen Keyboard). Hvis du vælger en standard tekstfil eller en XML™-fil bliver hyppigheden af de individuelle ord detekteret ved blot at tælle forekomsterne af hvert ord. Du kan også vælge at sammenligne ordlisten med en OpenOffice.org ordbog for kun at tilføje rigtigt stavede ord til den nye ordbog.

  • Lav en ny ordbog ud fra en mappe

    Hvis du bruger denne kilde vil KMouth spørge dig om hvilken mappe det skal være. KMouth vil åbne alle filer i den mappe og dens undermapper. Hver fil indlæses enten som en kompletteringsordbog, som en XML™-fil eller som en standard tekstfil. I de sidste to tilfælde bliver forekomstrene af hvert individuelt ord i filen talt. Du kan også vælge at sammenligne ordlisten med en OpenOffice.org ordbog forkun at tilføje rigtigt stavede ord til den nye ordbog.

  • Sammenflet ordbøger

    Du kan bruge dette til at flette de tilgængelige ordbøger sammen. KMouth vil spørge dig hvilke ordbøger der skal flettes og hvordan de individuelle ordbøger skal vægtes.

  • Lav en tom ordliste

    Du kan bruge dette til at lave en tom ordbog uden nogen indgange. Da KMouth automatisk tilføjer nyligt skrevne ord til ordbøgerne vil den lære dit ordforrød med tiden.

Siden KTTSD Taletjeneste

Indstillingen af KDE's taletjeneste er detaljeret beskrevet i KTTS-håndbogen.