Instrumentkort

Instrumentkort er instrumenter som opfører sig forskelligt afhængig af tonehøjden, programmet, kanalen eller hastigheden. Man kan for eksempel oprette et piano med fem oktaver, og bruge en sampling for hver oktav (med tonehøjden forskudt tilsvarende). Dette lyder meget bedre end kun at bruge en sampling.

Man kan også bygge et trommekort, som spiller en særlig trommesampling for hver tast.

Til sidst er det meget nyttigt hvis man kombinerer helt forskellige lyde i et instrumentkort for forskellige programmer. På denne måde kan man bruge sin sequencer, eksterne keyboard eller en anden MIDI-kilde til at skifte mellem lyde uden at behøve at manipulere aRts under arbejdets gang.

Et godt eksempel på dette er arts_all, som helt enkelt kombinerer alle instrumenter som levereres med aRts i et kort. På denne måde behøver man kun angive at dette “instrument” skal bruges en gang i artscontrol, og derefter kan man komponere en hel sang i en sequencer uden overhovedet at bryde sig om aRts. Brug for en anden lyd? Ændr helt enkelt programmet i sequenceren, og aRts sørger for en ny lyd.

Oprettelse af sådanne kort er ganske ligetil. Man behøver kun at oprette en tekstfil, og skrive regler som ser sådan her ud:

ON [ betingelser ...] DO structure=en_struktur.arts

Betingelserne kan være en eller flere af følgende:

pitch

Tonehøjden som spilles. Man bruger dette hvis man vil opdele instrumentet afhængig af tonhøjde. I vort oprindelige eksempel, skulle et piano som bruger forskellige samplinger for forskellige oktaver bruge dette som betingelser. Man kan angive en enkel tonehøjde, såsom pitch=62 eller et interval af tonehøjder, såsom pitch=60-72. De mulige tonehøjder går mellem 0 og 127.

program

Programmet som er aktivt på kanalen som tonen afspilles i. Oftest lader sequenceren dig vælge “instrument” via programindstillingen. Enkle programmer eller intervaller er tilladte, dvs. program=3 eller program=3-6. Mulige programmer går mellem 0 og 127.

channel

Kanalen som tonen sendes på. Enkle kanaler eller intervaller er tilladte, dvs. channel=0 eller channel=0-8. Mulige kanaler går mellem 0 og 15.

velocity

Hastigheden (lydstyrken) som tonen har. Enkle hastigheder (hvem skulle ville bruge det?) eller intervaller er tilladte, dvs. velocity=127 eller velocity=64-127. Mulige hastigheder går mellem 0 og 127.

Et fuldstændigt eksempel for et kort kan være (dette kommer fra den nuværende instrument_arts_all.arts-map):

ON program=0 DO structure=instrument_tri.arts
ON program=1 DO structure=instrument_organ2.arts
ON program=2 DO structure=instrument_slide1.arts
ON program=3 DO structure=instrument_square.arts
ON program=4 DO structure=instrument_neworgan.arts
ON program=5 DO structure=instrument_nokind.arts
ON program=6 DO structure=instrument_full_square.arts
ON program=7 DO structure=instrument_simple_sin.arts
ON program=8 DO structure=instrument_simple_square.arts
ON program=9 DO structure=instrument_simple_tri.arts
ON program=10 DO structure=instrument_slide.arts
ON program=11 pitch=60 DO structure=instrument_deepdrum.arts
ON program=11 pitch=61 DO structure=instrument_chirpdrum.arts

Som du ser, vælges strukturen afhængig af programmet. For program 11, ses et “trommekort” (med to indgange), som vil spille en “deepdrum” med C-5 (tonehøjde = 60), og en “chirpdrum” med C#5 (tonehøjde = 61).

For at kortfiler automatisk skal ses i artscontrol som et valg for instrumenterne, skal de hedde instrument_noget.arts-map og enten være i din hjemmemappe i $HOME/arts/structures, eller i KDE-mappen i $KDEDIR/share/apps/artsbuilder/examples. Strukturer som bruges af kortene kan enten angives med en absolut søgesti, eller relativt til mappen som kortfilen findes i.

Udvidelse af arts_all map eller til og med at lave et fuldstændigt generelt MIDI-kort for aRts er en god idé for at gøre aRts lettere at bruge direkte som det er. Overvej gerne at bidrage med interessante instrumenter som du laver, så de kan inkluderes i fremtidige udgaver af aRts.