Knoppix startes op fra en CDROM, når man tænder for maskinen. Du skal evt. sørge for i BIOS at din maskine kan boote fra cdrom. Den finder så automatisk alt det udstyr den kender, under opstarten, og da den kører en almindelig Linux-kerne, er det en god måde at se om al udstyret understøttes generelt af Linux. Systemkrav er en Intel 386-kompatibel CPU 100 MHz, et CDROM-drev, og nok 128 MB RAM. (Ingen harddisk er nødvendig!). Linux understøtter det meste udstyr på markedet, men der kan være udstyr som ikke understøttes, fx visse interne modemfabrikater, nogen printere og skærme.
Knoppix må frit kopieres, og er derfor (næsten) gratis. Den kan downloades fra nettet, fx i den danske version fra http://tyge.sslug.dk/knoppix/, eller bestilles via Linux-forhandlere som linuxpusher (www.linuxpusher.dk).
Knoppix fylder kun en CD, men er alligevel et ganske udbygget Linux-system der har de fleste ting man vil ønske på et klientsystem. Der er fx en fuld grafisk grænseflade ala windows, nemlig kde, og der er browsere som Mozilla og en fuld tekstbehandlingspakke, OpenOffice.org, med regneark og præsentation - kompatibel med MicroSofts produkter. Knoppix kommer fuldt oversat til dansk.
Har man en maskine uden operativsystem, som de ofte sælges nu om dage fra mange forhandlere, kan Knoppix bruges til at afteste om maskinen fungerer. Man kan fx have en Knoppix-CD med i lommen, når man er ude for at købe nyt udstyr, og så spørge sælgeren om man lige må prøve maskinen af med sit testprogram.
Da Knoppix som standard kører alene fra en CD, er det noget langsommere end hvis man kørte et Linux-system installeret på harddisken. Man kan efter at have prøvet Knoppix af, installere det på harddisken, eller installere en anden Linux-distribution såsom Mandrake eller Fedora på harddisken, og derved få en hastighedsforøgelse på 5 til 10 gange mht diskoperationer.
Denne side vedligeholdt af Keld Simonsen