KLID: Mandrake Linux 10.0 - tips

KLID har deltaget i udviklingen, aftestningen og den danske oversættelse af Mandrake Linux 10.0. Her er nogen tips til brug af Mandrake Linux 10.0.

Mandrake 10.0 er nu kommet i den officielle version "Official Edition" eller MDK 10.0 OE. ISO-er er tilgængelige og også de individuelle pakker, og man kan derfor installere det hele over nettet (eller fra disk).

Der er en kedelig fejl hvis man har en bærbar med en Synaptics museplade, så virker de avancerede pladefunktioner ikke, fx klik på pladen. Der er en pakke i contrib, synaptics... som løser problemet. Tag den helst ind via rpmdrake eller urpmi, så får du den mest opdaterede version.

Under installationen spørges der efter en CD4, denne kan ignoreres hvis man ikke har den, (dette vil være tilfældet hvis man downloader de 3 CD-er i download edition.) Dette betyder vist bl.a at stavekontrolspakken aspell-da ikke installeres. Men man kan installere den bagefter med urpmi/rpmdrake som omtalt nedenfor. Hvis man installerer over nettet eller fra disk som omtalt ovenfor har man alle officielle pakker til rådighed, og får derfor ikke dette problem.

Der kan være problemer med at boote fra den første CD, man kan så bruge CD2 til at boote fra.

Der er mange tips på Mandrakes wiki

Mandrakes referencedokumentation er tilgængelig på nettet. Mandrakes introduktion for begyndere ligger på din maskine i file:///usr/share/doc/mandrake/en/Starter.html/index.html - hvis du installerer pakken mandrake_doc-en .

Nye pakker og opdateringer via nettet

Hvis du har installeret Mandrake fra cdrom, er der mange pakker der ikke var med på cdrommerne, nemlig dem som andre end Mandrake er kommet med, kaldet "contrib". Der er ialt lidt flere pakker her end der er i grundsystemet, nemlig ca. 4300 pakker med 3,3 GB i tillægssystemet mod ca. 3150 pakker med 2,9 GB i grundsystemet ("main"). Der er også mange pakker i "main" som ikke er med på cd-erne, idet der kun kan være alt 2 GB pakker på de 3 cd'er.

Man kan også vedligeholde sit Mandrake-system ved at opgradere pakker over nettet. Dette gøres ved at opsætte en række medier for kilder til pakkerne, og det kan gøres med følgende kommandoer, som udføres som root:

urpmi.addmedia main   http://klid.dk/homeftp/mandrakelinux/official/10.0/i586/Mandrake/RPMS/ with ../base/hdlist.cz ;
urpmi.addmedia contrib  http://klid.dk/homeftp/mandrakelinux/official/10.0/contrib/i586/ with ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz ;
urpmi.addmedia --update update_source http://klid.dk/homeftp/mandrakelinux/official/updates/10.0/RPMS/ with ../base/hdlist.cz ;
Hvis du har installeret et opdateringsmedie, fx som beskrevet ovenfor, kan du få lavet automatisk opdatering af dit system ved fx at køre følgende som root i roots crontab (crontab -e):
00 00 * * * urpmi urpmi; urpmi --auto-select --auto; urpmi kernel

Hvis du ønsker at have finere kontrol over hvad du opgraderer kan du køre menupunkt Konfiguration -> Administration af programmer -> MandrakeOpdatér for at opdatere med sikkerhedsrettelser og andre rettelser.

Hvis du vil installere nye programmmer kan du efter at have tilføjet medierne (fx med urpmi.addmedia ovenfor) køre menupunkt Konfiguration -> Administration af programmer -> Rpmdrake+ .

Nem opsætning af servere

Hvis du kører mandrake som server, kan du lave nem opsætning af dhcp, dns, news, ntp, proxy, samba, apache, postfix mm, ved at installere pakken "drakwizard" og så køre Mandrake kontrolcenter. ("Konfigurér din maskine").

Netbanker med Java

En måde at få netbanker, der bruger Java, til at køre, er at hente SUNs Java 2 Runtime Environment (j2re) fra Suns j2re rpm for linux. Kør "sh j2re....rpm.bin" og kør som root: "rpm -i j2re....rpm". Dette har den fordel at andre browsere end netscape 4.7x kan benyttes med banker, der bruger Java, fx kan min Mozilla-browser benyttes med Amagerbanken, Skandiabanken og SEB.

Hvis du vil have en nyere j2re kan du tage rpm-en fra http://java.sun.com/j2se/downloads.html. Tag den nyeste Standard Edition (J2SE) der er oversat til glibc 3.2 (J2SE 1.4.2 da jeg skrev dette), tag dernæst JRE-pakken i "Linux RPM in self-extracting file" (eller "Linux self-extracting file" hvis du ikke kan køre RPM).

Denne side vedligeholdt af Keld Simonsen.