Antivignettering

Gilles Caulier

Gerhard Kulzer

Digikam pluginnet Antivignettering er et værktøj til at korrigere billedvignettering (undereksponering i hjørnerne).

Indholdsfortegnelse

Brug af pluginnet
Pluginnet i gang

Vidvinkellinser, især dem som bruges ved mellem- og storformatsfotografering, belyser ofte ikke hele filmplanet jævnt. I stedet "vignetterer" de billedernes kanter og hjørner, hvilket væsentligt reducerer lyset som når filmen der. Selv telefotolinser kan forårsage vignettering.

Den traditionelle løsning på dette er at montere et "centrumfilter" på linsen. Dette er et neutralt tæthedsfilter med maksimal tæthed i linsens optiske akse, gennemsigtigt i periferien, med en tæthed som varierer omvendt mod linsens vignettering. Et centrumfilter har mange fordele: det korrigerer ikke kun automatisk helformatsbilleder, men eftersom det er fast monteret foran linsen, kompenserer det også for den ucentrerede vignettering som opstår når kamerabevægelser bruges til justering af perspektiv eller fokalplan.

Der er dog også bagdele. Mange centrumfiltre kræver en justering af blænderen med 1,5 eller 2 skridt, som på sin side kan gøre at lukkerhastigheden bliver så lav (eftersom vidvinkellinser, endog med centrumfilter, er bedst at bruge ved blænder f/16 eller mindre) at det er umuligt at holde kameraet i hånden, og bevægelsesuskarphed bliver til et problem når objekter der bevæger sig fotograferes.

Med dagens store udvalg af film og farvedybde (eller gråskaladybde) ved digitalkameraer eller skannere, er det muligt at simulere effekten af et centrumfilter bagefter ved at udføre en tilsvarende transformation på et ubehandlet billede taget uden filtret. Dette plugin udfører en centrumfiltertransformering af et billede. Det bruger en algoritme med ophavsret ved John Walker.

Brug af pluginnet

Figur 4.1. Dialogen for antivignettering

Dialogen for antivignettering

Du kan styre filtret for vignetteringskorrektion med tre skydere, og tre andre styrer resultatbilledets eksponering:

Tæthed: Dette tilvalg styrer graden af intensitetsvækkelse som filtret giver ved dets maksimale tæthedspunkt. Standardtæthed er 20, hvilket svarer til et optisk filter med filterfaktoren et blændertrin. Øg tætheden for at kompensere for en større vignetteringsgrad, og mindsk den for mindre.

Eksponent: Dette tilvalg afgør hastigheden som filterintensiteten mindsker fra punktet med maksimal tæthed mod kanterne, udtrykt som en eksponentfaktor. Standardværdien 1 giver en lineær mindskning i filtertæthed med afstanden fra centrum. Eksponentfaktorer større end 10 forårsager en hurtigere mindskning (for eksempel gør eksponenten 20 at tætheden mindsker med kvadratet på afstanden fra centrum) og gør at filtrets effekt koncentreres nær centrum. Eksponenter mindre end 10 udbreder filtrets tæthed mod kanterne. Værdien 5 gør at tætheden mindskes som kvadratroden af afstanden fra centrum.

Radius: Dette angiver radius, som et multiplum af den halve diagonale størrelse af billedet, ved hvilken tætheden af filteret falder til nul (eller, med andre ord bliver gennemsigtigt). Standardværdien på 10 angiver et filter som, hvis det er centreret på billedet, er gennemsigtigt ved hjørnerne. En radius specifikation på større end 10 udvider effekten af centrumsfiltret udover kanterne af billedet, mens en radius på mindre end en begrænser filtrets virkning til et område mindre end billedet. Når der kompenseres for vignettering for linser brugt med storformat og nogle mellemformat kameraer, er standardværdien for radiusfaktoren på 10 sjældent korrekt! Disse linser "dækker" ofte en billedcirkel væsentligt større end filmen for at tillade kamerabevægelser at styre perspektiv og fokus, og har følgeligt et vignetteringsmønster som går langt ud over filmens kanter, krævende en radiusindstilling større end 10 for at simulere et centerfilter der dækker hele billedcirklen.

Den eneste måde at være sikker på hvilke indstillinger af Tæthed, Eksponent og Radius som bedst kompenserer for de faktiske optiske kendetegn for en given linse er at eksponere en jævnt oplyst scene (for eksempel et gråt kort oplyst med spredt lys) og udføre tæthedsmålinger af det resulterende billede. Kan dette ikke gøres, og hvis linsefremstillerens specifikation ikke giver den nøjagtige vignetteringsgrad for en eller flere arbejdsblændere, må du eksperimentere med forskellige indstillinger for at finde dem som virker bedst for hver af dine linser. For at hjælpe dig med denne opgave, sørger pluginnets dialog for et miniaturebillede med en optegnet maske tilpasset til billedet. Helsigvis er det menneskelige øjes respons logaritmisk, så du behøver ikke kompensere den egentlige vignettering nøjagtigt for at lave billeder som betragtere opfatter som jævnt belyste.

Indstillingerne Lysstyrke, Kontrast og Gamma: At behandle et billede med dette plugin reducerer billedpunkternes intensitet. Du skal omjustere resultatbilledets eksponering med disse tilvalg. Skyderne har kun positive værdier, eftersom du kun behøver at forøge indstillingerne.

Bemærk

Hvis du vil have en nøjagtigere justering af resultatbilledets eksponering, så efterlad værdierne Lysstyrke, Kontrast og Gamma på nul og brug værktøjet Kurvejustering i digiKams billededitor, tilgængelig via menupunktet Ordn->Farver->Kurvejustering.