Datatyper

Der er ni hovedtyper af dataobjekter i Kst. Dataobjekter kan indeholde visse andre dataobjekter, som repræsenteres af træstrukturen som vises i datahåndteringsvinduet. Følgende plot anskueliggør forholdet mellem de forskellige datatyper.

Datatyper i Kst

Som det ses i diagrammet ovenfor, er dataobjekterne kurve, ligning, histogram, effektspektrum og billeddataobjekter de eneste dataobjekter som kan plottes. Alle dataobjekter (andet end vektorer) har mulighed for at bruge vektorer, mens ligninger, effektspektre, begivenheder og plugin alle indeholder slavevektorer.

Beskrivelser af hver datatype varetages nedenfor, sammen med oversigter over de indstillinger og valgmuligheder der er tilgængelige når hver type dataobjekt laves eller redigeres. Indstillinger som er fælles for næsten alle datatyper er udeladt: Se Opret nye dataobjekter for mere information.

Vektorer

Vektorer er et af de oftest bruge dataobjekter i Kst. Som navnet angiver, er vektorer helt enkelt ordnede lister med tal. Oftest indeholder de X- eller Y-koordinaterne for et sæt datapunkter.

Eftersom vektorer potentielt kan være rigtigt store, er det en god idé at være klar over hvor meget hukommelse som Kst har tilgængelig til brug. Aktuelt tilgængeligt hukommelse vises i statuslinjens nedre højre hjørne i Kst's hovedvindue.

Vink

Hvis statuslinjen ikke er tilgængelig, så sørg for at Vis statuslinje er markeret i menuen Indstillinger.

Det følgende er et skærmaftryk af vinduet som vises når vektorer laves eller redigeres. Forklaringer af indstillingerne er på listen nedenfor.


Redigér vektorer

Parametre for datavektorer

Kildefilen og felter der skal læses kan sættes med følgende valgmuligheder.

Filnavn

Søgestien til den ønskede datafil. Ved at klikke på knappen til højre vises et filsøgervindue, som kan bruges for at søge hen til filen på en grafisk måde.

Felt eller søjle

Feltet eller søjlen som en vektor skal laves ud fra.

Dataområde

Dette afsnit angiver dataintervallet som skal bruges i datavektoren for det valgte felt.

Startramme, Tæl fra slutningen, Antal rammer og Læs til slutningen

Ved at bruge disse fire indstillinger, kan nederste og øverste grænse for dataintervallet angives. For eksempel for at læse fra ramme 10 til 900, skrives 10 for Startramme og 890 for Antal rammer. For at læse fra ramme 500 til filens slutning, skrives 500 for Startramme og punktet Læs til slutningen markeres. For kun at læse de 450 sidste rammer fra filen, markeres punktet Tæl fra slutningen og der skrives 450 for Antal rammer. Kombinationerne som bruges i de to foregående eksempler er ofte nyttige for at læse data fra en fil som opdateres i realtid. Efterfølgende tilføjelser til filen læses, hvilket gør at de tilhørende vektorer også opdateres.

Læs en sampling pr og Lavpasfilter først

Foruden nedre og øvre grænse for dataområdet, kan samplingerne som skal læses fra det valgte intervallet angives. Hvis Læs en sampling pr ikke er markeret, læses alle samplinger i det valgte intervallet. Hvis Læs en sampling pr er markeret, læses kun en sampling pr N rammer, hvor N er antallet som skrives ind i feltet til højre. Værdien af den sampling som bruges til at repræsentere en ramme afhænger af om Lavpasfilter først markeres. Hvis Lavpasfilter først ikke er markeret, er værdien den samme som første sampling i rammen. Hvis Lavpasfilter først er markeret, er værdien middelværdien af alle samplinger i den specielle ramme.

Kurver

Kurver bruges i hovedsagen til at oprette objekter der kan plottes ud fra vektorer. Kurver laves af to vektorer, en “X-aksevektor” og en “Y-aksevektor”, som antages at sørge for et sæt datapunkter. Altså kan en kurve ses som et sæt datapunkter og linjerne som forbinder dem (selv om punkterne eller linjerne måske ikke er synlige i plottet).

Det følgende er et skærmaftryk af vinduet som vises når kurver laves eller redigeres. Forklaringer af indstillingerne er på listen nedenfor.


Redigér kurver

Kurvens indhold

Indholdet i kurven kan indstilles i dette afsnit.

X-aksevektor

Vektoren der skal bruges for den uafhængige (vandrette) akse.

Y-aksevektor

Vektoren der skal bruges for den afhængige (lodrette) akse.

+X-fejllinje og +Y-fejllinje

Vektorerne som indeholder fejlværdier som svarer til de respektive X-aksevektor og Y-aksevektor. Vektorerne skal indeholde fejlbjælkernes størrelse i samme rækkefølge som datapunkterne.

Brug +X/Y-fejlbjælke for -X/Y

Hvis dette er markeret, tegnes fejlbæjlkerne symmetrisk omkring datapunkten. For at tegne asymmetriske fejlbjælker i X- eller Y-retningen, afmarkeres feltet og en vektor for fejlbjælkernas længde vælges under datapunktet i dropned-feltet -X/Y fejlbjælke.

-X/Y-fejlbjælke

Vektoren som skal bruges til fejlbjælken under datapunktet. Se foregående paragraf for mere information om at bruge asymmetriske fejlbjælker.

Ligninger

Et ligningsdataobjekt består af et matematisk udtryk og en uafhængig variabel. Udtrykket bygges op ved at bruge en kombination af skalarer, vektorer og operatorer, og repræsenterer oftest den afhængige variabels værdier. Den uafhængige variabel kan være en eksisterende vektor eller kan laves når ligningsobjektet oprettes eller redigeres. Eftersom en ligning i sluttilstanden består af et sæt datapunkter, er et ligningsobjekt der kan plottes.

Det følgende er et skærmaftryk af vinduet som vises når ligninger laves eller redigeres. Forklaringer af indstillingerne er på listen nedenfor.


Redigér ligninger

Ligning

Det matematiske udtryk som repræsenterer den afhængige variabel kan ændres i dette afsnit.

Operatorer

En liste med tilgængelige operatorer. Ved at vælge en operator i listen indsættes den ved den nuværende markørpositionen i tekstfeltet Ligning.

Vektorer

En liste med nuværende vektorobjekter i Kst. Ved at vælge en vektor i listen indsættes den på den nuværende markørpositionen i tekstfeltet Ligning.

Skalarer

En liste med tilgængelige skalarværdier. Listen består både af skalarværdier i nuværende session i Kst, samt nogle indbyggede konstanter. Ved at vælge en skalar i listen indsættes den på den nuværende markørposition i tekstfeltet Ligning.

Ligning

Det matematiske udtryk som repræsenterer den uafhængige variabel. Du kan indtaste det manuelt in tekstfeltet, eller du kan vælge punkter der skal indsættes med dropned-feltet ovenfor.

Uafhængig variabel

Dette afsnit bruges til at angive kilden til værdierne for den uafhængige variabel.

Brug

Vælg dette for at bruge en eksisterende vektor som uafhængig variabel. Vælg en vektor i dropned-feltet, eller lav hurtigt en ny ved at klikke på knappen til højre.

Interpolér til vektoren med højeste opløsning

Ved at vælge dette interpoleres den valgte vektor til det højest mulige antal samplinger.

Generér

Vælg dette for at oprette et sæt værdier til at bruge som uafhængig variabel. Angiv den laveste værdi som skal genereres i feltet Fra og den højeste værdi som skal laves i feltet Til. Indstil værdien Antal samplinger til antal ligefordelte værdier der skal laves mellem den laveste værdi og den højeste (inklusive).

Histogrammer

Et histogramdataobjekt repræsenterer helt enkelt et histogram for en vis vektor. Histogramobjekter kan plottes.

Det følgende er et skærmaftryk af vinduet som vises når histogrammer laves eller redigeres. Forklaringer af indstillingerne er på listen nedenfor.


Redigér ligninger

Histogramegenskaber

Kildevektoren, samt grundlæggende histogramegenskaber kan ændres fra dette afsnit. Du kan enten angive indstillingerne manuelt eller bruge knappen Automatiske områder.

Datavektor

Datavektoren som histogrammet skal laves ud fra. Selvom en vektor kræves for at oprette et histogram, behandles vektoren som en uordnet mængde for det formål at oprette et histogram.

Fra og til

Feltet Fra indeholder venstre grænse for området længst til venstre i histogrammet. Feltet Til indeholder højre grænse for området længst til højre i histogrammet.

Antal områder

Indtast totalt antal områder som skal bruges i feltet Antal områder.

Automatiske områder

I stedet for at angive værdier for Fra, Til og Antal områder, kan du klikke på Automatiske områder for automatisk at oprette værdier for alle tre felter, baseret på de laveste og højeste værdier, samt antal elementer som findes i kildevektoren.

Normalisering af y-aksen

Dette afsnit bruges til at angive typen af normalisering som bruges til histogrammets Y-akse.

Antal i området

Ved at vælge dette kommer Y-aksen til at repræsentere antal elementer i hvert område.

Brøkdel i området

Ved at vælge dette kommer Y-aksen til at repræsentere brøkdelen af antal elementer i hvert område af totalt antal element.

Procent i området

Ved at vælge dette kommer Y-aksen til at repræsente procent af elementer (ud af det totale antal elementer) i hvert område.

Højeste område sat til 1.0

At vælge dette får Y-aksen til at repræsentere antal elementer i hvert område divideret med antal elementer i det største område (området med størst antal elementer). Med andre ord normaliseres Y-aksen til 1,0.

Effektspektrum

Et dataobjekt med et effektspektrum repræsenterer effektspektret for en vektor, defineret som “kvadratroden af absolutværdien af de indflettede Fouriertransformer med længde 2^xaf vektoren”, hvor x er værdien som skrives ind i feltet FFT-længde. Definitionerne nedenfor forudsætter grundkunskab om effektspektre. For yderligere information, se Numerical Recipes in C: The Art of Scientific Computing, publicerad af Cambridge University Press.


Vinduet Effektspektrum

Kurvens indhold

Datavektoren, samt grundlæggende egenskaber for effektspektre kan ændres i dette afsnit.

Datavektor

Datavektoren der skal oprettes effektspektrum ud fra.

Indflette middelværdi og FFT-længde

Ved at markere Indflettet middelværdi bliver det muligt at angive længden for den indflettede Fouriertransform. Længden angives som en to-potens. Hvis Indflettet middelværdi ikke markeres, afgør Kst længden baseret på vektorens længde.

Vektorenheder og Samplingsenheder

Enhederne som angives i tekstfelterne bruges til det formål automatisk at generere aksetekster for plottene.

Samplingsfrekvens

Samplingsfrekvensen bruges til at generere X-aksen i plot med effektspektre.

Apodisere

Hvis dette markeres, apodiseres data med et Hanning-vindue, for at reducere læk fra område til område.

Fjern middelværdi

Vælg dette for at fjerne middelværdien fra markeret data (dvs. flytte data så middelværdien er nul).

Plugin

Et dataobjekt for plugin repræsenterer et plugin i Kst. Alle plugin har et fælles format og vises som typen “Plugin” i datahåndteringen. For mere information om plugin, se Plugin og filtre.

Begivenhedsovervågninger

Et dataobjekt for begivenhedsovervågning repræsenterar en udgave af en begivenhedsovervågning. For mere information om at overvåge begivenheder, se Begivenhedsovervågning.

Matricer

En matrix repræsenterer et sæt tredimensionelle datapunkter (X, Y, Z) arrangerede i et todimensionalt gitter. Z-værdier i matricen hentes fra en vektor, og gitterstrukturen angives manuelt med dialogerne Redigér eller Ny matrix. Beskrivelsen nedenfor refererer til følgende diagram som afbilder Kst's matrixstruktur.

Et skærmaftryk og forklaring af matrix-dialogen følger.


Matrix-vindue

Valg af vektor

Z-vektor

Datavektoren der skal oprettes z-værdier fra.

Gitterparametre

X-Minimum og Y-Minimum

Nulpunktet for matricen angives af koordinaterne (X-minimum, Y-minimum). Stedet for nulpunktet repræsenteres af en rød cirkel i ovenstående diagram.

X-trinstørrelse og Y-trinstørrelse

Disse to værdier angiver dimensionerne for hver rektangulær celle i matrixgitteret. Alle celler i matricen har identiske dimensioner.

Dimensioner og Brug maksimal x-længde

Indtast antal trin for matricens X-dimension, efterfulgt af antal trin for matricens Y-dimension. Hvis Brug maksimal x-længde er markeret, afgøres matricens X-dimension baseret på vektorens længde og indtastet Y-dimension. Hvis tilvalget er markeret og vektorens længde derefter ændres, opdateres matricens X-dimension i overensstemmelse med dette.

Bemærk at minimal tilladt Y-dimension er 1, mens minimal tilladt X-dimension er 0.

Billeder

Billeder er grafiske repræsentationer af matricer. Billeder kan plottes som farvekort, konturkort eller begge.


Billedvindue

Valg af matrix

Matrix

Vælg matricen som bruges til dette billede. Nye matricer kan laves ved at klikke på knappen til højre.

Billedtype

Farveafbildning, Konturafbildning og Farveafbildning og konturafbildning

Vælg typen af billede der skal plottes. Ved at ændre dette valg aktiveres eller deaktiveres afsnit af billeddialogen på passende måde.

Farveafbildningens parametre

Et farvekort repræsenterer Z-værdien for hver celle i matricen med en farve. Dette afsnit er kun tilgængeligt hvis Farvekort eller Farvekort og konturkort er markerede under Billedtype.

Farvepalet

Vælg den farvepalet som skal bruges til farvekoretn. Normalt er to paletter passende for farvekort installerede af Kst: Kst Grayscale 256 (en gråskalapalet med 256 farver) og Kst Spectrum 1021 (et regnbuespektrum med 1021 farver som går fra blåt til rødt). Yderligere paletter kan installeres ved blot at kopiere paletfiler som virker med GIMP til undermappen colors i brugerens indstillingsmappe (for eksempel /usr/share/config/colors/). Bemærk at billeder som blev gemt med andet end standardpaletten måske ikke kan vises af andre Kst-brugere hvis de ikke har paletten som kræves. I sådanne tilfælde bruges en standard-gråskalapalet i stedet.

Nedre Z-grænse, Øvre Z-grænse og Auto-grænse

Indtast nederste og øverste tærskel der skal bruges til afbildning af farver. Paletfarver fordelas jævnt mellem Nederste Z-tærskel og Øverste Z-tærskel. Alle celler i den valgte matrix med Z-værdier mindre end Nederste Z-tærskel afbildes på den første farve i paletten. Alle celler i den valgte matrix med Z-værdier større end Øverste Z-tærskel afbildes på den sidste farve i paletten. Ved at klikke på Automatisk tærskel fyldes nederste og øverste tarskelværdier ind med den mindste og største Z-værdi som findes i den valgte matrix.

Konturafbildningens parametre

Et konturkort plotter et sæt linjer, hvor hver repræsenterer en vis Z-værdi. Dette afsnit er kun tilgængelig hvis Konturkort eller Farvekort og konturkort er markerede under Billedtype.

Antal konturniveauer

Vælg antallet af konturniveauer der skal bruges. Konturniveauerne fordeles jævnt mellem mindste og største Z-værdi som findes i matricen.

Farve

Vælg den farve der skal bruges til konturlinjerne. Ved at klikke på knappen vises en almindelig farvevalgsdialog i KDE.

Vægt og Brug variabel linjevægt

Vælg vægten, eller “tykheden” af konturlinjerne. Hvis Brug variabel linjevægt er markeret, plottes konturlinjer som repræsenterar højere højder tykkere end dem som repræsenterer lavere højder. Brug dette tilvalg med forsigtighed, eftersom billeder med høj konturlinjetæthed kan blive ulæselige.